آسفالت کاری یکی از کارهای تخصصی است که توسط پیمانکار حرفه ای و چندین کار آسفالت انجام می شود. کاربرد اصلی آسفالت بیشتر برای روکش معابر است اما برای برخی از مناطق شهری، پارکینگ ها، پارک ها، درزگیری سقف ها و … نیز کاربرد دارد. حال اگر به دنبال بهترین شرکت ها و پیمانکاران آسفالت کاری هستید; روی ما حساب کن با ثبت درخواست رایگان آسفالت کاری بدون دردسر به چندین کارشناس آسفالت کاری دسترسی خواهید داشت. همچنین می توانید قیمت آسفالت کار را در «خورشید راه» از کارشناسان جویا شوید.
رایجترین کاربردهای آسفالت کاری
آسفالت هزاران سال است که استفاده می شود. کاربرد اصلی آسفالت و آسفالت در ساخت و مرمت معابر و خیابان ها می باشد. اما در فضاهای شهری مانند برخی از خیابان ها، پشت بام ها، پارکینگ ها، زمین های بازی و … بسیار پرطرفدار و موجود است. از دیگر کاربردهای آسفالت کاری می توان به تولید محصولات قیری ضدآب مانند سقف یا آب بندی سقف های مسطح اشاره کرد. البته دو اصطلاح آسفالت و قیر اغلب به جای هم به کار می روند که به معنای حالت طبیعی و مصنوعی این ماده است.
قیمت آسفالت کاری
امروزه آسفالت کاری اغلب در محوطه های بزرگ مانند زمین بازی و پارکینگ انجام می شود و قیمت آسفالت در بازار خدمات اینترنتی کهمت ازماس به صورت متر مربع محاسبه می شود. حال با عوامل موثر بر قیمت آسفالت و آسفالت کاری بیشتر آشنا شوید.
مهم ترین عامل در برآورد قیمت آسفالت و آسفالت کاری مساحت فضای مورد نظر می باشد. این مشکل علاوه بر میزان آسفالت مورد نیاز، تعداد کارگران و ماشین آلات مورد استفاده را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. البته اگر فضا کوچک باشد نمی توان از ماشین آلات سنگین استفاده کرد. بنابراین باید از ماشین آلات کوچک یا تعداد زیادی نیروی انسانی استفاده کند.
نوع سطح کار در آسفالت کاری بسیار مهم است و معمولا فضاهای شیبدار یا ستون های بلند نسبت به فضاهای مسطح نیاز به آسفالت بیشتر و ساعات کار بیشتری دارند و بنابراین هزینه نهایی کل پروژه گرانتر است.
انجام مراحل مختلف زیرسازی در آسفالت کاری بسیار مقرون به صرفه است. البته این مشکل در مکان هایی که برای اولین بار سنگفرش می شود بسیار بیشتر مشهود است.
برای این منظور باید ساخت شیبها با کیفیت بالا، تسطیح سطح، تمیز کردن سطح از ریشه درختان، بوتهها و سنگها و غیره انجام شود که قاعدتاً هر چه میزان بینظمی و عوارض بیشتر باشد. برای آسفالتکار باید فونداسیون و آماده سازی بیشتری انجام شود و در نتیجه هزینه کار آسفالت نیز افزایش می یابد.
چگونه بهترین متخصص برای آسفالت کاری را انتخاب کنیم؟
همانطور که متوجه شدید، هنگامی که برای کار آسفالت درخواست می کنید، به چندین متخصص به همراه قیمت پیشنهادی آنها دسترسی پیدا می کنید. حالا ممکن است انتخاب یکی از آنها کمی سخت باشد، بنابراین ما به شما این فرصت را داده ایم که با مرور اطلاعات، سوابق، پروفایل ها و حتی بررسی های قبلی مشتریان هر یک از متخصصان آسفالت، یکی را بسیار هوشمندانه انتخاب کنید.
کاربرد انواع مختلف آسفالت در آسفالت کاری
آسفالت گرم رایج ترین و قدیمی ترین نوع آسفالت است. که از مخلوط مواد به صورت گرم تهیه می شود و طوری اجرا می شود که مخلوط همچنان داغ باشد. قیر در تمامی مراحل ساخت و اجرا باید حرارت بالایی داشته باشد. از آسفالت گرم بیشتر برای روکش کردن معابر استفاده می شود. تفاوت انواع آسفالت گرم در درشتی و ظرافت مواد مصرفی، ضخامت کاربرد، نسبت قیر به سایر مصالح و … می باشد.
آسفالت سرد مانند آسفالت گرم در دمای بالا تولید می شود، اما مخلوط حاصل در دمای محیط صاف و متراکم می شود. این ویژگی آسفالت سرد توانایی ذخیره و انتقال فواصل دور از نقطه اختلاط مواد را فراهم می کند. این یک مزیت مهم برای محیط هایی است که ترکیب مواد ممکن نیست. آسفالت سرد برای آب بندی و رنگ آمیزی مسیرها و روسازی های از قبل آسفالت شده استفاده می شود و به دلیل عدم دمای بالای مخلوط در هنگام اجرا، این نوع آسفالت در دسته مصالح سازگار با محیط زیست قرار می گیرد.
آسفالت محافظ نوعی آسفالت است که با ایجاد پوشش سطحی و محافظت از آسفالت کار در برابر عوامل جوی و فرسایش عمل می کند. اجرای این نوع آسفالت به دلیل ضخامت کم نسبت به آسفالت گرم و سرد آسانتر است. برای استفاده از آسفالت حفاظتی باید به شرایط آب و هوایی، شدت ترافیک و میزان تردد و نوع کاربرد آسفالت توجه کرد.
ایجاد خرابی در آسفالت کاری به چه عواملی بستگی دارد؟
مهم ترین عواملی که باعث خرابی آسفالت کاری در طول زمان می شود عبارتند از: کیفیت نامطلوب آسفالت کاری، شرایط محیطی نامناسب و خرابی از دستگاه های مختلف که اغلب خرابی آسفالت کاری ترکیبی از این سه عامل است. خرابی در آسفالت به صورت ترک، سوراخ، تورم آسفالت، تجزیه تدریجی روسازی آسفالت، بالا آمدن قیر و … نمایان می شود. در عین حال وجود براده های آسفالت قدیمی در آسفالت کار نیز به دلیل عدم تراکم در تراشه ها و ورود آب به درزهای اتصال نامناسب منجر به کاهش ۵۰ درصدی عمر آسفالت می شود.
تعمیرات و ترمیم آسفالت
همانطور که خواندید، عوامل زیادی باعث آسیب آسفالت می شوند. به همین دلیل برخی از سنگفرش ها در حالت تعمیر هستند و پس از گذشت مدت زمانی مانند ۲ یا ۳ سال نیاز به ترک خوردگی، تصحیح عیار یا جدول بندی و موارد دیگر وجود دارد. حال باید بگوییم که از آنجایی که آسفالت و مواد نفتی و عایق هایی مانند قیر و سرباره واکنش ها و رفتارهای متفاوتی را در برابر مناطق مختلف آب و هوایی از خود نشان می دهند، بنابراین پیشگیری از آسیب آسفالت جاده در هر منطقه راه حل مناسب خود را می طلبد.
بازتاب ها/ دنبالک ها